Help, ik heb een diastase!

Diastase tijdens en na de zwangerschap

Zwanger zijn zorgt voor de nodige veranderingen aan de binnen- en buitenkant van je lichaam. Zeker wanneer we het hebben over je buik en  je buikspieren.

Over een diastase heb je wellicht weleens gehoord, maar hoe zit dat nou precies en wat moet je ermee?

diastase

links een niet-zwangere buik zonder diastase en rechts een zwangere buik met diastase

Wat is een diastase?

We spreken van een diastase als de ruimte tussen de linker en rechter helft van de rechte buikspieren groter/weker is dan normaal.

De linea alba is het bindweefsel dat de twee helften van de rechte buikspieren met elkaar verbindt. De linea alba maakt deel uit van de aponeurosis (een dikke peesplaat die alle spieren van de buikwand met elkaar verbindt.)

Tijdens de zwangerschap groeit er een baby in de baarmoeder en wordt de buikomvang groter. Er ontstaat een wijking tussen de rechte buikspieren en er komt meer trekkracht op de peesplaat tussen de spierhelften te staan. Dit is normaal. De sterkte van de peesplaat bepaalt of er een functionele of een niet-functionele diastase ontstaat. Iedere zwangere ontwikkelt een diastase maar een niet-functionele diastase houdt in dat de peesplaat de buikinhoud die daarachter zit, niet meer netjes tegen kan houden.

Uit de literatuur blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangeren een diastase heeft die normaliter, mits de juiste buikspiertraining gedaan wordt, binnen een jaar na de bevalling hersteld is.

Bij sommigen zal de diastase echter nooit verdwijnen. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer de peesplaat tussen de spierhelften van je rechte buikspieren zo sterk is dat deze de buikdruk goed op kan vangen. We spreken dan van een functionele diastase.
Bij een niet-functionele diastase zie je bij drukverhoging een tuut ontstaan op de middellijn boven de navel. Dit kan zijn bij een beweging, hoesten, je kindje dan wel ‘iets’ tillen, sporten, een blaasinstrument bespelen etc. De druk is dan dusdanig dat de peesplaat deze druk niet op kan vangen en de buikinhoud tussen de spierhelften doorkomt.

Voor meer info kijk in de tapbladen hieronder.

Wil je advies of hulp bij het herstel van je diastase?
Of wil je meetrainen in een oefengroepje speciaal voor (pas) bevallen vrouwen en gericht op het herstel van de diastase? Dat kan!
Door op onderstaande button te klikken kun op het aanvraagformulier MoederFit aanvinken.

Vragen? Neem dan contact met mij op! Dat kan per e-mail of telefonisch op of stel je vraag onder het kopje [opmerkingen / vragen] op het aanvraagformulier.

Daarnaast kan medisch tapen (Cure Tape) het herstel van de diastase bevorderen. Cure Tape is een elastische tape en wordt gebruikt volgens het Medical Taping Concept. Hiervoor kun je ook bij mij terecht.