PCM-meting

PCM-meting bij voorkeurshouding

PCM = Plagiocephalometrie.

De schedel van uw baby is tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht. Slaap- en speelhoudingen kunnen invloed uitoefenen op de vorm van het hoofdje. Het is daarom wenselijk dat uw baby in afwisselende houdingen speelt en slaapt: in rugligging met het hoofdje afwisselend links en rechts gedraaid. Daarmee voorkomt u dat uw baby een ‘voorkeurshouding’ ontwikkelt.

Met voorkeurshouding wordt bedoeld dat de baby het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid houdt, meestal naar rechts. Niet alleen als hij slaapt, maar vaak ook als hij wakker is.
Een sterke voorkeurshouding kan ook leiden tot een afplatting van het hoofdje aan één kant waardoor deze scheefgroeit (Deformatieve Plagiocephalie. = deformatief betekent ontstaan na de geboorte). Als gevolg van zo’n afplatting kan het hele lichaam te veel in dezelfde houding gaan liggen. Dat kan de ontwikkeling van uw kind nadelig beïnvloeden.

Een voorkeurshouding kan soms ook leiden tot een afplatting van het achterhoofd: Deformatieve  Brachycephalie. Langdurig liggen/slapen in de Maxi-cosi/wipstoel versterkt het afplatten van het achterhoofd sterk.

Bij mij kun je terecht voor een PCM-metingPCM is een nieuwe, niet belastende meetmethode, waarbij met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk gemaakt wordt van de transversale omtrek van het hoofd. Hierop worden de posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM ring wordt gekopieerd op papier. Op dit papier kunnen precieze hoofdmetingen worden gedaan. Met deze meetmethode kunnen we de ernst maar ook het herstel van de scheefgroei van het babyschedeltje in kaart kunnen brengen.